Blog

We hebben niet alleen een garage, naast dat het ons werk is zijn we ook citrofielen. Als je ons terrein bekijkt zie je dat daar diverse modellen uit de vijver van Citroën staan. Ik ben echte eendliefhebber, de smaak van Iwan is iets breder georiënteerd. Maar als ik eerlijk ben begin ik steeds meer modellen te waarderen, citrofilie is een soort van besmettelijk 🤪 en wees eerlijk, de oudere garde van Citroën heeft zoveel speelse ontwerpen. Dan heb ik het nog niet eens over de eigen technieken van Citroën, iets waar ik op dit moment nog niet heel veel verstand van heb,maar al doende leer ik steeds meer bij.
 
Iwan heeft in de loop van zijn leven diverse unieke, en nu helemaal, schaars wordende exemplaren verzameld. Op 1 van onze Facebookpagina's staat een ribbelkap, ja de eend blijft wel mijn favoriet, die auto heeft Iwan tijdens een vakantie met zijn tante zelf gekocht in Frankrijk. De auto stond de afgelopen jaren gestald in een loods, een paar maanden geleden hebben we haar opgehaald en sindsdien staat ze in de garage. Ze is door ons nooit gerestaureerd, ze rijdt niet, ze rolt wel. En eigenlijk is dat prima, sommige dingen moet je gewoon zo laten als ze zijn. De puurheid van deze dame is zo bijzonder en daardoor, naar mijn mening, mooier dan een strak-in-de-lak exemplaar.
 
Er staan CX'en, XM's, een GSA, natuurlijk diverse eendjes en een Mercedes. Elke auto heeft een eigen, soms bijzonder en emotioneel, verhaal. Dat is iets waardoor de auto's eigenlijk nog mooier worden. De huidige staat maakt dan voor ons helemaal niets uit. Wij weten waarom ze er staan en wat we er ooit mee willen gaan doen.
 
Omdat we allebei echt citrofiel zijn stopt het natuurlijk niet bij "echte" exemplaren. Er zijn honderden miniaturen, posters, beelden, documentaties enz. aanwezig in de garage. Thuis zelfs nog meer... Als je iets leuk vind maakt het niet uit hoe of wat, heeft het een citroenlogo of model, dan willen we het hebben 😊 en zeg nou zelf, als je iets leuk vind om naar te kijken dan wordt het op je werk ook leuker om er te zijn. Zelfs onze mondkapjes zijn van originele jaren 80 stoelbekleding van een eend. Afgelopen week hebben we 2 dozen vol met boeken, foto's en tijdschriften gekregen van Casper, de broer van Iwan. Ik heb er even snel in geneusd en komend weekend ga ik het rustig bekijken en uitzoeken. Van wat ik zo zag zit er echt heel leuk, en ook best oud spul tussen dus ik heb er zin in. Hoe leuk is het dat wanneer je al 30 jaar iets verzamelt, je nog steeds dingen ziet/krijgt/vindt die je nog niet had? 

Terwijl ik terug leest wat ik net heb geschreven, bedenk ik me dat wanneer je geen passie voor iets hebt, je misschien wel denkt na het lezen van dit blog; 't klinkt een beetje raar dat mensen zo over auto's kunnen spreken... We zijn verder gemiddelde mensen, net als ieder ander, we hebben alleen een passie voor Citroën 😊☺️😁, en een beetje gek is volgens mij niet eens zo verkeerd 🤪
Vorige week stond menig mens op de schaatsen, wij waren aan het werk met 3 lagen en daaroverheen een dikke jas. De hittelampen stonden op ons gericht omdat het onmogelijk is om de garage te verwarmen. Nu zit ik buiten, met alleen een polo, de zon schijnt en de temperatuur buiten is op zijn zachtstgezegd aangenaam te noemen. Ik durf nog niet te zeggen dat de lente aangebroken is maar op dit moment voelt het wel zo. Mijn eigen eend staat in de stalling, ze mag 1 maart de straat weer op maar mijn gevoel wil eigenlijk nu al achter het stuur stappen van mijn eend.
 
Gelukkig heb ik de mogelijkheid om af en toe in een andere eend dan mijn eigen te rijden. Ook in de winter blijven we met eendjes bezig, het was zelfs druk deze winter. We hebben diverse “nieuwe” eenden gerealiseerd en ook een aantal verkocht. Alles volgens de wens van onze klanten en dan is het dus ook nodig om “proefritjes” te maken. Elke aanpassing of realisatie van iets nieuws moet getest worden. Dat is iets waar je mij niet mee straft 😊
 
We hebben in de afgelopen weken een taxateur over de vloer gehad die meerdere eenden heeft getaxeerd. We vinden het altijd leuk wanneer deze man over de vloer komt, zijn oordeel over wat wij gebouwd hebben geeft ons de bevestiging dat we goed bezig zijn. En ik kan je vertellen dat we dat zijn als je deze erkend taxateur mag geloven. Iets wat normaal niet voorkomt wanneer de taxateur onze auto’s komt beoordelen, is dat hij zelf een auto wil aanbieden voor verkoop, een Traction Avant uit 1950. Voor ons een keer iets anders dan een eend of een aanverwante daarvan. Wat is dat een bijzondere en tevens bloedmooie auto. De advertentie staat elders op onze site met daarbij diverse foto’s. Die auto is gewoon al 71 jaar, en als je ziet hoe ze eruitziet... Ik hoop dat ik er op die leeftijd nog zo respectabel uit zie 😬 De auto staat op dit moment niet bij ons in de garage, zo’n dame verdient een mooie, droge en vooral veilige plek, iets wat wij op dit moment niet kunnen bieden helaas.
 
Er staan te veel eendjes, wat ik al schreef, we hebben het lekker druk. We zijn met meerdere restauraties tegelijk bezig en die bezigheden wisselen we af met het klaarmaken van onze huureendjes. Het seizoen komt eraan, iets waar wij naar uitkijken maar tevens ook veel werk aan hebben. We willen onze klanten natuurlijk met een veilige en leuk uitziende eend op pad sturen. Dit jaar zullen er 2 van onze prive-eendjes meedraaien in de verhuur, mijn rode (Lucifer) en een groene (Apple) van Iwan.

Op onze Facebookpagina probeer ik dagelijks updates te plaatsen over waar we allemaal mee bezig zijn, daar staat Apple er al een paar keer op en zodra Lucifer weer de straat op mag zal zij ook regelmatig voorbij komen. Dit jaar gaan we wat actiever bezig met de pagina omdat we graag met iedereen willen delen waar wij zo’n fan van zijn. Aan de likes en reacties te zien zijn we daar niet alleen in. Iets wat ons ook meteen weer extra motiveert om lekker door te gaan op de manier waarop we bezig zijn. Check en like onze pagina en mis niets, we delen het graag met je 😉

Bij de openhaard zit ik een biertje te drinken en een documentaire te kijken over de 2CV. Ik heb sinds een klein jaar een eend, een “gerolde” geranium rode eend.

De herinneringen van vroeger, als kind, komen boven en ik ben helemaal blij. Wat ben ik gek op die auto. Toen ik 12 was kreeg mijn moeder een eend. Een Ferrarirode, bloedmooie auto.

Vanaf het moment dat die auto er was ging de eend mee op vakantie, naar Ommen. Pa had een Astra die de caravan kon trekken, dus gingen we met 2 auto’s op vakantie. We gingen altijd al naar Ommen, Laarbrug was de locatie van al onze vakanties, opa en oma hadden er een vaste plek. Toen zij de caravan verkocht hadden gingen we alsnog naar Ommen, met de eend. Caravan op z’n plek en de Astra had pauze, alles deden we met onze eend.

Ik kan me nu, 25 jaar later, nog alle weggetjes herinneren. De bochten en alle kuilen in de weg, wat een weelde om ze in de eend te ervaren. Toen ik 18 werd en mijn rijbewijs haalde mocht ik de eend hebben van m’n moeder, God wat was ik blij. Mijn eigen auto en nog een eend ook, een paar jaar heb ik er van mogen genieten. Bij de stoplichten vond een Mercedes het nodig om niet tijdig te remmen, eend total-loss. Weg eend, ik heb zo gehuild om mijn geliefde eend.

Jaren verstrijken maar de gedachtes aan al die mooie en ontspannen ritten blijven in m’n hoofd rond dwalen, de belevenis van het rijden in een eend vergeet je niet...... ik wil een eend. Ik was zo fan geworden van die auto toen we er een hadden, halve kamer vol met “dingen” waar een afbeelding van een eend opstond, ik heb het meeste nu nog. Modelauto’s, posters, glazen, zelfs sokken 😷 ik hield van die auto.

Begin 2020 wist ik het zeker, marktplaats geopend en bij een van de eerste advertenties was het raak, die wil ik. Pasman Voitures heet de garage en daar ga ik naartoe. Op een koude maandag ging ik samen met m’n ma naar dedemsvaart, want daar stond “mijn” eend. We waren veel te vroeg dus hebben we maar een rondje industrieterrein gedaan, eindelijk was het half 1 We konden naar de garage.

Een enthousiaste man zei hallo en vroeg of we een afspraak hadden, jazeker... Kijk maar even rustig rond ik kom zo bij jullie, hij was diverse eendjes aan het verplaatsen. Ik hoefde niet rustig rond te kijken, ik wist het al, ik was verliefd. Mijn moeder was helemaal gelukkig omdat er zoveel eenden stonden om te bekijken, ik had oog voor maar 1 ding 😉.

Iwan, de eigenaar, kwam naar ons toen en we begonnen een gesprek, uiteraard over de 2CV, zijn passie en mijn wens. We zijn de hele middag in gesprek geweest over de 2CV en alles wat wij allebei bewonderen en waarderen in die auto.

Achteraf bedacht ik me dat ik de auto alleen maarvan buiten bekeken heb en dat we voor de rest alleen maar heel leuk gesproken hebben. Ik had niet eens in de eend gezeten, laat staan gereden. Een appje later heb ik gezegd dat de auto verkocht is maar ik er nog wel in wilde rijden. Natuurlijk mocht dat...

Een week daarna stond de eend op mijn naam, ik was zo gelukkig. Heerlijke auto en geweldig om in te rijden, tevens een begin van een bijzondere vriendschap. Doordat ik nog een aantal wensen had voor mijn eend hadden Iwan en ik regelmatig contact en daardoor was ik regelmatig bij de garage. Er worden ook eendjes verhuurd, door mijn ervaring in de horeca ging het praten met klanten, die voor verhuur kwamen, heel natuurlijk.

Ik heb het afgelopen jaar zoveel geleerd over de eend, dat ik op een gegeven moment de verhuur ook alleen mocht afhandelen. Iwan ging lekker door met sleutelen aan restauratieprojecten of onderhoud en ik deed de verhuur.

Inmiddels ben ik 3 dagen per week aanwezig bij de garage en heb het daar enorm naar mijn zin. Klanten weten dat ik er rondloop en dat ze ook bij mij terecht kunnen voor vragen. Een auto, een stuk blik, zo iets bijzonders... Een passie die niet uit te leggen valt maar meteen begrepen wordt door iemand die die passie deelt.

Naast de verkoop en verhuur van 2CV’s, bij gelegenheid ook andere Citroëns, zijn we ook gespecialiseerd in de restauratie van 2CV’s.

image3 GrootDit doen we met de auto van onze klant wanneer de klant denkt dat hun “dame” daaraan toe is, maar ook vanaf een kaal chassis. De wensen van onze klant staan daarbij voorop, jij bepaalt in principe wat wij voor je creëren. We gaan met je om de tafel en gaan uitgebreid in op wat we voor je kunnen betekenen, dit loopt uiteen van een deurtje opnieuw spuiten zodat hij weer bij de rest van je “dame” past, tot deukjes verwijderen, klein laswerk om te voorkomen dat de eventuele roest verdergaat, tot de gehele auto demonteren en weer als nieuw op te bouwen.
 
image3 GrootWe kunnen zelfs het complete aanzicht van je geliefde “dame” aanpassen, een nieuw fris kleurtje dat je zelf gekozen hebt. Op dit moment zijn we bezig met een Blue Celeste (AC575), die er sinds een week iets anders uitziet, namelijk Bleu Lagune (AC639). En als we eerlijk zijn vinden we de “dame” nu nog mooier dan voorheen. Deze 2CV is van een vaste klant die graag wilde dat haar “dame” een make-over kreeg. De “dame” is door ons geheel tot de basis teruggebracht en vervolgens naar de spuiter gegaan. Al het plaatwerk is afzonderlijk gespoten en wij hebben hard gewerkt om haar binnen afzienbare tijd weer op te bouwen. Alles hebben we aangepakt zodat ze weer jaren heerlijk over de weg kan rijden.
 
image2 GrootAls je dan toch bezig bent; meteen ook maar nieuwe bekleding op de stoelen, passend bij het nieuwe uiterlijk van deze “dame”. We zijn altijd trots op wat we, samen met de klant, creëren of aanpassen, maar in dit geval hebben we iets gedaan waar we zelf ook heel blij van worden, wat is ze mooi...

 
 
image0 GrootTerwijl ik dit verhaal op papier zet sneeuwt het buiten, niet een beetje ook, ik zit op de kantoor bij de garage met de kachel aan. Ons product is niet geschikt voor deze weersomstandigheden, het is gewoon zonde om er nu mee de straat op te gaan. Maar als ik de werkplaats binnenloop merk ik niets van de sneeuw, de kou en de tijd van het jaar waar dit weer bij hoort. Een assortiment aan mooie eendjes in diverse stadia van afbouw tot aan perfect gerestaureerd 2CV’s in diverse kleurstellingen. Dan heb ik ineens heel erg zin in het voorjaar, lekker rijden met een eend.

Website bouw en onderhoud door Westerhoff ICT
Template Design © OrdaSoft.